Az építkezés első része az építész kiválasztása, aki tagja a Magyar Építész Kamarának.

A tervezési program összeállítása építkezés során

Ezt akár az építész kiválasztása előtt megtehetjük, de az építész az építkezés során ebben is már nagy segítségünkre lehet. Ez a tervezési program a saját igényeinket tartalmazza, hogy mi mit szeretnénk. A tervező ezért is lehet segítségül, mert sokszor nem jut magunktól eszünkbe minden egyes részlet.

A vázlattervek elkészítése építkezés során

A vázlatterveket az építész készíti el a megrendelő kérései, igényei és az építési szabályzat alapján. A tervnek minden részletben meg kell felelnie a szabályoknak, előírásoknak és a megrendelő igényeinek az építkezés során, ezért alakítható még az elején. A látványtervek nagy segítséget nyújtanak a terv vizualizálásában.

A szerkezeti szempontok építkezés során

Ha a vázlatterv mindenki elképzelései szerint tökéletesek, ezt követik a szerkezeti szempontok. Amennyiben szükség van rá, egyeztetni kell az illetékes hatósággal a terveket és be kell nyújtani az építési engedély tervet.

A tervek benyújtása a hivatal felé az építkezés előtt

Amennyiben engedélyt kaptunk, a dokumentációt be kell nyújtanunk a helyi építési hatóságnak. Az ügyintézés max. 15 napot vesz igénybe hivatalosan. Ilyenkor a szomszédos ingatlanok tulajdonosai is megkapják az engedélyről szóló határozatot, illetve ők fellebbezhetnek 15 napon belül. Ha letelt 15 nap, jogerős lesz az építési engedély és be kell jelentenünk az építkezés megkezdését, majd elkezdhetjük az építkezést vagy a bontást.